Aktuális2020-12-30T23:24:07+02:00

Éves könyvajánlók: 2021 január-december

Összesen 20 könyvről írtam ajánlót 2021-ben. Nagyon örülök ennek a számnak, egyrészt azért, mert a kötetek kevesebb mint fele új beszerzés és új olvasmány volt, másrészt pedig azért, mert régóta szerettem volna hasonló módon összefoglalni és leírni a véleményemet azokról a könyvekről, amelyeket időről időre újraolvasok.

Olvasnivalók listája: 2021-ben

2020 végén harminckét könyvet írtam össze olvasnivalóként egy listára, azonban 2021-ben ezekből csupán nyolcat olvastam el. Ebből a nyolcból öt volt új, még ismeretlen, könyv.

December 29: Szendrey Júlia születésnapja

„Oh bölcsek, mily nagy csalódástok, Midőn oly bölcsen állítjátok, Hogy nincsenek kísértetek! Mi hát egyéb, mi, mint kísértet, Mint sírjából feljáró lélek A múltból az emlékezet?” (Az emlékezet, 1861)

December 21: Heinrich Böll születésnapja

2015 februárjában olvastam „Biliárd fél tízkor” című regényét, amely Németország második világháborús és azt követő éveihez kapcsolódó első olvasmányélményem volt. 2016 májusában olvastam el újra, illetve idén februárban felkerült a blogomra is a könyvről írt ajánlóm.

Új könyvek: Novemberben

Novemberben öt új könyv került a könyvespolcomra, melyek közül egyet már olvastam, csupa olyan kötet, amelyek már többé-kevésbé régóta a kívánságlistámon szerepeltek.

December 8: Karády Katalin születésnapja

„Hamvadó cigarettavég, ül a hamutálcán, s csendben végigég. Kis cigaretta, te hidd nekem el, hogy engem is csak égve dobtak el. Voltam én, boldog, lángoló, bíborpiros ajkat csókra csábító, Most a szobámban magam vagyok én, merengek a múltak ütemén.”

December 6: Arthur Golden születésnapja

2013-ban láttam a 2005-ben készült filmet, és ennek hatására olvastam el a könyvet is. Valósággal beleszerettem a filmbe, lenyűgözött a történet, a díszletek, a látvány szépsége...

November 22: Ady Endre születésnapja

„Ady célja igazán az volt, hogy látva lássák, senki nem tett nála őszintébb vallomásokat életéről, szenvedélyeiről, és Petőfi óta senkinek nem volt hasonlóan komoly szándéka, hogy verseivel megváltoztassa, felforgassa a magyar világot.”

November 8: Margaret Mitchell születésnapja

„A szerelem nem elég a boldog házassághoz. Neked egész ember kell, Scarlett, a teste és lelke, a gondolatai. Ha nem kapnád meg, szerencsétlen lennél. Én pedig nem tudnék így a tiéd lenni. Így senkié sem tudnék lenni. És nem is kívánom a lelkedet, a gondolataidat. Ez neked fájna, nagyon fájna.”

November: Radnóti Miklós halálának évfordulója

„Nov. 23. Hétfő Ma reggel elkezdtük a munkát. Az asztalosműhelybe kerülök, az egész műhely lőszerládákat csinál, mikor elosztják az embereket, meglátok egy vörös svájci sapkás munkást, mellé állok. Kezet fogunk, rögtön tanítani kezd. A fedelet szereljük rá a ládára, hat ütemből összetett munka, aztán egy másik munkapadhoz visznek, a vaspánt egyik részét verjük rá a ládára.”

Október 25: Elif Shafak születésnapja

„Leengedem a vállamat, behúzom a hasamat, kezemet ökölbe szorítom. Megfeszítem minden izmomat. Kellő távolságot kell tartani: az ellenségtől, a felénk irányuló ütésektől. Mindig kell hogy legyen bizonyos távolság egyén és társadalom, múlt és jelen, az emlékek és a lelkiismeret között…”

Új könyvek: Októberben

Egyetlen könyvet szereztem be októberben: Robert Graves „A görög mítoszok” (Európa Könyvkiadó, 1981) című kötetét, a nagyváradi Könyvmentők Egyesület egyik pénteki online könyvvásárán.

Október 22: Doris Lessing születésnapja

Azt hiszem, Lessing könyveivel ez már csak így marad az én esetemben, kellemetlenek, zavaróak, annyi viszont biztos, hogy Az ötödik gyerek nagyobb hatással volt rám, mint A fű dalol, és elérte, hogy abszolút más szemmel nézzek az iráni születésű íróra, aki évekig élt Dél-Afrikában.

Október 10: Hervay Gizella születésnapja

„Hervay költészete, ha úgy tetszik, a megláttatott idő: az éppen aktuális kérdések történeti voltára mutat rá azáltal, hogy olyannyira érzékenyen viszonyul mindenhez, ami éppen történik. Végletességében és abszurditásában tökéletes ez a költészet és ez a sors ‒ mint metafora.”

Új könyvek: Szeptemberben

Augusztushoz hasonlóan szeptember hónapban is két könyvvel lettem gazdagabb: 1. Dragomán György, „A fehér király” (Magvető Kiadó, Budapest, 2008), 2. Kónya Judit, „Szabó Magda. Ez mind én voltam…” (Jaffa Kiadó, Budapest, 2008).

Go to Top