A mérgezett nő

„Babarczy Eszter novellái a nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit járják körül. A magány, a kiszolgáltatottság és sérülékenység hétköznapi vagy éppen szélsőségesen fájdalmas epizódjaiban megannyi küzdelem zajlik a méltóságért, a szeretetért, önmagunk elfogadásáért és elfogadtatásáért. Egyfajta felnövekedés-történet rajzolódik ki a kötetben, amelynek hősei, mintegy megalkotván az »ismeretlen nő« alakját, különféle élethelyzetekben kénytelenek szembesülni szűkebb és tágabb környezetük elvárásaival. Az írások olykor szenvedélyes, máskor rezignált őszinteséggel, érzékletes és érzéki nyelven szólnak a különböző életkorokban átélt lelki és testi szenvedésekről, a »korbácsoló szavakról«, a családhoz, szülőkhöz, gyermekekhez, férfiakhoz fűződő kapcsolatok változó dinamikájáról.”

(a kötet fülszövege)

Nemes teremtmények

„1980 májusában Dél-Koreában a diktatúra ellen tüntetnek a diákok. A hatalom válaszul bejelenti a szükségállapotot, kivezényli a hadsereget, és a katonák meggyilkolnak több száz fiatalt. A diákok, köztük tizennégy-tizenöt éves gimnazisták gyűjtik össze a harcokban elesett társaik holttestét, hogy azonosíthassák és eltemethessék őket. Ebből a tragédiából bomlik ki az áldozatok és a gyászoló túlélők története. Meg egy diktátor vezette rezsimé.
Elmesélni az elmesélhetetlent ‒ erre vállalkozik a Nemzetközi Man Booker-díjas Növényevő szerzője. Han Kang második magyarul megjelenő regényében hazája, Dél-Korea elfojtott traumájának, a szülővárosában történt 1980-as véres kvangdzsui mészárlásnak állít emléket.”

(a kötet fülszövegéből)

Duna-parti nő

„»Negyven éve parancsol nekem az anyám … Már gyerekkoromban abból indult ki, hogy rendkívül ostoba vagyok …«
Viktor negyvenéves gazdag zsidó ügyvéd Budapesten, az 1930-as évek elején.
Felnőtt férfi, aki rettegi és szolgálja anyját.
Ügyvéd és cégtulajdonos, aki gyűlöli és szolgálja főnökét.
Dúsgazdag férj, aki kívánja és szolgálja feleségét.
Tekintélyes nagybácsi, aki a fizikai félelemig féli Németországból hazatért félzsidó-félnémet unokaöccsét …”

(a kötet borítóhátoldalán olvasható szövegből)