Mo Yan regénye a mai Kínába viszi el olvasóját. A közös utazás a Szeszföld nevű városba vezet, egy korrupt és szürrelis álomvilágba, amely tele van babonákkal, hihetetlen étkekkel és furcsa történésekkel.
Amikor a döbbenetes mennyiségű alkohol előállításáról és fogyasztásáról, valamint a bűnügynek számító kulináris élvezetekről szóló pletykák és szóbeszédek a tartományi Népi Ügyészséghez egy névtelen feljelentés révén eljutnak, a helyszínre küldik Tom Port, a neves nyomozót, aki megtapasztalja, hogy vannak, akik a szesz mértéktelen fogyasztásától meg se rezdülnek, s ezért hősként tisztelik őket ‒ de ő maga részegségében többször is megjárja a poklokat.
A Szeszföld a mai Kína társadalmának autentikus kritikája, amely a távol-keleti ország múltjában keresi a mai történések magyarázatát.

1955. február 17-én született Mo Yan (eredeti nevén Guan Moye) kínai író.

A „hallucinatorikus realizmus”-nak elnevezett stílusban alkotó írót 2012-ben Irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Groteszk és kíméletlenül bíráló regényei és elbeszélései óriási visszatetszést keltettek hazájában. A nemzetközi hírnév azonban, idővel, Kínát is elismerésre késztette.
A fenti idézet az 1992-ben publikált Szeszföld című, a Noran Kiadónál 2013-ban, Kalmár Éva fordításában megjelent kötet borítóhátoldalán olvasható.