Dorkát és barátait még a zöld szemüvegen át is elkápráztatta a csodálatos város ragyogása. Az utcákat zöld márványból épült gyönyörű paloták szegélyezték, melyeknek fala mindenütt szikrázó smaragdokkal volt megtűzdelve. A kövezet is zöld márványból készült, és ahol a márványlapok összeértek, smaragdok ragyogtak sűrű sorokba rakva a fényes napsütésben. Az ablakok is zöld üvegből voltak, de még az ég is zöldesbe játszott a város felett, és a nap sugarai is zölden ragyogtak. (...)
(Oz, a nagy varázsló, A Smaragdváros csodái című fejezetből)

1856. május 15-én, 165 évvel ezelőtt született Lyman Frank Baum amerikai író.

Többnyire Oz, a nagy varázsló című meseregénye kapcsán ismerjük a nevét, illetve egészen pontosan az Oz-sorozat első könyve kapcsán. Baum ugyanis tizennégy Oz-történetet írt, de ezek mellett még több mint negyvenegy más regényt, sőt novellákat, verseket is.
Az 1939-ben megfilmesített, világszerte ismert Oz, a nagy varázsló meséje 1900-ban jelent meg először angolul, magyar nyelven pedig 1940-ben, Beöthy Lydia fordításában, OZ a csodák csodája címmel.
A képen látható, a Móra Könyvkiadónál 1966-ban, Szőlőssy Klára fordításában megjelent kiadást 2015 novemberében vásároltam a Nagyváradra évek óta visszatérő piliscsabai Quintus Antikváriumtól, a Partiumi Keresztény Egyetemen. Az ő könyvvásáruk volt az első, amelyen újságíróként részt vettem.
Nagyon szépnek tartom ezt a kiadást, különösen a színes rajzok miatt tetszett meg, amelyek valóban feldíszítik, hasonlóan a borítón is látható Samaragdvároshoz.