„A szent könyv fogalma, mint a Korán-é vagy a Bibliá-é vagy a Védák-é ‒ ahol szintén az áll, hogy a Védák teremtették a világot ‒, megszűnhet, de a könyvnek van bizonyos szentsége, amit nem lenne szabad veszni hagynunk. Ha kezünkbe veszünk egy könyvet, és kinyitjuk, fennáll az esztétikai élmény lehetősége. Mik a könyvben sorakozó szavak? Mik ezek a holt szimbólumok? Abszolút semmik. Mi egy könyv, ha nem nyitjuk ki? Egyszerűen egy papírból és bőrből készült téglatest, ami lapokból áll; de ha olvassuk, akkor valami különös dolog történik, állandóan változik, azt hiszem.
Hérakleitosz azt mondta (eleget idéztem már), hogy senki sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba. Senki sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert a folyó változik, de az a legborzasztóbb, hogy mi nem kevésbé vagyunk változékonyak, mint a folyó. Valahányszor elolvasunk egy könyvet, a könyv megváltozik, más lesz a szavak jelentése. Másrészt a könyvek telítve vannak a múlttal (...)
Amikor egy régi könyvet olvasunk, az olyan, mintha mindazt az időt olvasnánk, ami eltelt a könyv megírása óta. Ezért fontos a könyv kultuszának ápolása. Egy könyv tele lehet hibával, lehet, hogy más véleményen vagyunk, mint a szerző, de akkor is van benne valami szent, valami isteni, nem a babonás tiszteletből, hanem a boldogság, a tudás keresésének vágyából következően.”

1899. augusztus 24-én, százhuszonkét évvel ezelőtt született Jorge Luis Borges argentin költő, elbeszélő, irodalomtörténész, filozófus.

2012 novemberében találkoztam először a nevével, Bábeli könyvtár. Válogatott prózaművek című, az Európa könyvkiadónál 2011-ben megjelent gyűjteményes kötete kapcsán.
Ezen kívül még a Jól fésült mennydörgés. Összegyűjtött novellák címűt olvastam el, amelyet néhány hónapja a megyei könyvtárból kölcsönöztem ki. E méretes és súlyos kötetben egy rövid önéletrajzi anyagot is találtam.
A fotón látható diákkönyvtáras kiadást nagyon szeretem, emlékszem, hogy rögtön megragadtak Az Alef, Az olvasó babonás etikája, A fal és a könyvek és A könyv című esszék és előadások gondolatai. A fenti idézet az utóbbiból, A könyv-ből származik, ez az egyik kedvencem (úgy általában könyvekkel kapcsolatosan). Az elmúlt években sok részt jelöltem be ezeken az oldalakon, így rögtön tudom, hogy hol találom meg a keresett mondato(ka)t.