Könyvtáram jelenleg körülbelül négyszáz könyvből áll, ebből a nagyváradi polcaimon 360 a kötetek száma: friss újrakiadások, régebbi kiadások és valódi régiségek is megtalálhatóak köztük.
Egy nem éppen méretes könyvtárról van tehát szó, és ez annak is köszönhető, hogy sok-sok éve nagyon megfontoltan vásárolok, és sokat jártam/járok könyvtárba (Nagyváradon és Székelyhídon egyaránt).
Alapvetően olyan könyv kerülhet a polcomra, amit azt megelőzően, hogy odakerülne, már elolvastam, és tudom, hogy még sokszor újra fogom olvasni, ezért ‒ nyilvánvalóan ‒ egész polchosszokat töltenek meg a hozzám legközelebb álló írók összes (vagy még mindig nem összes) művei is, így például Szabó Magda, Radnóti Miklós, Gabriel García Márquez kötetei.
Különböző témákhoz kapcsolódó kiadványokban sincs hiány, olyan területekről lévén szó, amelyek mindig is érdekeltek és érdekelnek a mai napig, például világtörténelem, építészeti örökség, mitológia, stb. (tulajdonképpen nincs is olyan sok belőlük).
Csupán néhányra rúg viszont azoknak a könyveknek a száma, amelyekről már hónapok óta mindenkitől hallok, vagy hallottam-olvastam részleteket belőlük, és ennyi elégnek bizonyult ahhoz, hogy eldönthessem, kell vagy nem ez vagy az a könyv nekem. Tavaly például Babarczy Eszter A mérgezett nő, most januárban pedig Han Kang Nemes teremtmények című kötete tartozott ebbe a kategóriába.

2021 januárjában a bookline-on és nagyváradi könyvesboltokban vásároltam, valamint ajándékba is kaptam a következő könyveket:

1. Radnóti Miklós összegyűjtött prózai írásai, Osiris Kiadó, 2007
2. Péter I. Zoltán, Ady és Léda. Egy szerelem története, Noran Libro, 2006
3. Tabéry Géza, A halott liliom. Válogatott elbeszélések, Palatinus, 2000
4. Han Kang, Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018
5. Zsolt Béla, Duna-parti nő, Ulpius-ház Könyvkiadó, 2007
6. Nagy Andor, Tavasz Váradon, Holnap Könyvek, Nagyvárad, 2020
7. Kőrössi P. József, Zsákutca két irányból ‒ Köszönjük neked, Kondukátor!, Kossuth Kiadó, 2020

Plusz… egy zöld bögrét is kértem (ami sokkal szebb lett, mint vártam).