Böll újra és újra elragad: nem lehet letenni, végig kell olvasni egy szuszra minden novelláját, a régieket és az újakat egyaránt. Pedig azt hittük, hogy hol van már az a háború, hol a lövészárkok hajdani félelme, a szűkölő rettegés a haláltól, fiatalemberek értelmetlen halálától egykori iskolájuk kórteremmé alakított tantermének egykori táblája alatt, ahol a haldokló még saját kézírását véli felfedezni egy boldogabb és békésebb világból. S azt gondoltuk, hogy hol vannak már az életben maradottak, de testi-lelki megnyomorítottak, akik vádló árnyakként tébolyognak az ötvenes évek Németországában és Európájában. Hát itt vannak még, ma is köztünk vannak, mint Böll novellái is tanúsítják, ha nem is rongyosan már, de lelkileg toprongyosan, áldozatként, tanúként vagy vádlóként, hogy többé ne történhessen meg, ami majd fél évszázada megtörtént itt Európában. Böllnek a hetvenes években és a nyolvanas évek elején írt novellái is, amelyek mind kiváló életképek és a mai nyugati világ hű tükrei, arról szólnak, hogy lehet-e ma tisztességesen élni.
(a kötet fülszövegéből)

1985. július 16-án, harminchat évvel ezelőtt halt meg Heinrich Böll irodalmi Nobel-díjas író, műfordító.

Először nagy regényeivel ismerkedtem meg: Biliárd fél tízkor, Csoportkép hölggyel, majd pedig jött egy terjedelmét tekintve kisebb, a Katharina Blum elvesztett tisztessége.
A könyvtáramban megtalálható szinte összes művét antikváriumokból vásároltam, csakúgy, mint az És lőn este és reggel. Válogatott elbeszélések (1947-1981) című novelláskötetét, amely az Európa Könyvkiadónál jelent meg 1986-ban. Mindig beírom ceruzával a könyveim utolsó lapjára, hogy mikor és hol szereztem az adott kiadást. Így tudom tehát, hogy ezt a novelláskötetet (is) 2015 novemberében vásároltam a Quintus Antikvárium nagyváradi könyvvásárán, és az olvasónaplóm szerint 2015 december eleje és 2016 január eleje között olvastam el, illetve „olvasgattam reggeli közben és a villamoson” (ekkoriban kezdő újságíróként többnyire a Reggeli Újság szerkesztőségébe villamosoztam reggelente). Ennek a kötetnek köszönhetően lépett elő Böll a legkedveltebb íróim egyikévé.